Så köper du ett larm till hemmet

Så köper du ett larm till hemmet

Det rätta säkerhetssystemet kan ge dig en känsla av lugn, trygghet och säkerhet. När du är i färd med att köpa ett larm till din bostad, bör du fundera över vilken nivå av säkerhet du behöver för att känna dig trygg.

Olika typer av larm

Det finns såväl övervakade som oövervakade larm att välja mellan på marknaden. Här går vi igenom skillnaderna mellan dessa.

Oövervakade larm

Denna typ av larmsystem är populära tack vare att installationen är relativt billig, och så även kostnaderna för underhåll. De utlöses när en inkräktare försöker göra inbrott i ditt hem, men övervakas inte av en utomstående larmcentral. Ett larm ljuder som kommer varna såväl dig som dina grannar, som i sin tur kan larma polisen. Larmet kan även ha en avskräckande effekt på tjuvar.

Övervakade larm

Denna typ av larm har ett högre pris, men kan ändå vara kostnadseffektivt med tanke på dess mervärde i form av övervakning. Larmet kommer meddela en larmcentral via fast telefoni, mobiltelefoni eller en internetuppkoppling. Larmcentralen kommer skicka hjälp oavsett huruvida du själv eller dina grannar är hemma när inbrottstjuven är i farten.

Vanliga funktioner i larmsystem

När du ska köpa ett larmsystem bör du överväga vilka funktioner ditt larm behöver ha:

  • Säkerhetskameror. Ett larmsystem med videoövervakning spelar in vad som sker i och omkring din bostad när systemet är påslaget. Du kan även fjärrstyra systemet och se vad som sker i hemmet när du befinner dig på annan plats.
  • Sensorer placeras runt om i din bostad för att upptäcka när en dörr eller ett fönster öppnas. När detta sker utlöses larmet.
  • Rörelsedetektorer. Rörelsedetektorer kan känna av rörelse i vissa delar av din bostad.
  • Lösenord. Om det rör sig om ett falsklarm, kan du förhindra att larmcentral eller polis meddelas om larmet genom att ange ett förutbestämt lösenord.
  • Vissa larmföretag ger dig möjligheten att styra ditt larmsystem från din mobiltelefon när du inte är hemma. Du kan även koppla andra smarta funktioner till systemet, så att du till exempel kan tända och släcka lampor utan att befinna dig i bostaden.