Så köper du din första mountainbike

Så köper du din första mountainbike

Det kan framstå som en komplicerad process att köpa sin allra första mountainbike, eftersom det finns ett enormt utbud av cyklar att välja mellan i varierande prisklasser. Även om du naturligtvis kan spendera tiotusentals kronor på din MTB, behöver du inte spräcka din budget för att komma ut och cykla. Du behöver dock känna till vissa saker för att få bästa möjliga mountainbike för dina pengar.

För så lite som någon tusenlapp kan du i vissa varuhus hitta någonting som ser ut som en ordentlig mountainbike, men en cykel i denna prisklass är generellt inte gjord för att användas i terräng. Den kommer sannolikt ha en klen ram tillverkad av lågkvalitativt stål snarare än av aluminum. Den kommer även ha cykelkomponenter av sämre kvalitet som förvisso kan ta dig fram på stadens gator, men inte kommer hålla särskilt länge om du tar dig an mer utmanande terräng såsom MTB-leder. Det sista du vill ska inträffa är att din cykel går sönder när du befinner dig mitt ute i ingenstans!

Så mycket bör du budgetera för en mountainbike

Du bör därför budgetera för att spendera åtminstone 5 000 kronor. Även om det kan verka vara mycket pengar, kommer du då vara garanterad en cykel som kan hantera allt den ställs inför, utom den mest extrema terrängen, utan att falla sönder efter bara några turer. Om du dessutom spenderar mer kommer du få en lättare cykel som gör det enklare att cykla uppför branta backar. Genom att sätta budgeten till en siffra över 5 000 kronor kommer du sannolikt kunna hitta en cykel som främst är gjord för terrängcykling, och ju större budget du har desto lägre vikt, mjukare växling och bättre komponenter kommer din cykel ha.

Varför är då risken stor att en billigare mountainbike går sönder när den används till det som namnet antyder att den är till för? När du lutar dig över din cykel i en nedförsbacke, eller när du färdas nedför en sluttning längs en MTB-led, blir trycket stort på framhjulet. Detta gör att cyklar av sämre kvalitet inte klarar av denna påfrestning, så genom att spendera mer på din cykel kan du i det långa loppet spara pengar.