Elcyklar är inte eldrivna mopeder

Elcyklar kombinerar det bästa av två världar: en ganska traditionell cykel med ett batteri och en elmotor som gör det enklare för dig att trampa uppför kullar, accelerera ifrån trafikljus och glida omkring på vägarna. Elcyklar är väldigt populära världen över, särskilt här i Europa och då främst bland äldre cyklister som uppskattar den hastighetsökning som de ger. Även här hemma i Sverige ökar försäljningen av elcyklar i takt med att allt fler inser fördelarna med detta transportmedel.

En elcykel är inte en eldriven moped, vilket många verkar tro. För att vara laglig i Sverige behöver elcykeln ha pedaler med vilka du kan föra cykeln framåt. Detta är anledningen till att de ibland kallas för elassisterade cyklar. Så länge motorn inte driver cykeln framåt när du färdas i hastigheter på över 25 kilometer i timmen och inte har en effekt på mer än 250 watt, räknas detta fordon som en cykel snarare än moped. Det innebär att även barn som är 14 år eller yngre kan cykla på den utan behöva ha ett körkort eller betala skatt för fordonet.

Vilka är fördelarna med elcyklar?

Du kan använda en elcykel på lika många sätt som en vanlig cykel. Vissa cyklister omvandlar sina traditionella cyklar till elcyklar eftersom de vill kunna cykla snabbare och längre än vad som annars vore möjligt eller behagligt. Det kan också vara så att man föredrar att använda en elcykel för att frakta tunga laster som vore svåra att frakta på en vanlig cykel. Andra väljer istället elcyklar för att ta sig till kontoret utan att anlända till jobbet svettiga, eller för att de vill fortsätta vara fysiskt aktiva men helt enkelt inte är så unga och vältränade som de än gång var.

Anledningarna till att allt fler köper elcyklar varierar kraftigt. Två personer kan köpa samma cykel, men ha helt olika idéer om hur de ska använda den. Oavsett av vilken anledning du väljer att testa en elcykel, kommer du sannolikt upptäcka att det är väldigt roligt att använda dessa elassisterade cyklar. Allt från den rivstart du får när du börjar accelerera från stillastående till den extra skjuts du får när du börjar komma upp till hastighet bidrar till nöjet att färdas på en elcykel.