Handtag och färgpalett

I flera moderna kök har en svartvit skala varit självskriven. Det finns en rad alternativ som alla närmar sig vit högglans eller svart högglans. Känslan i ett sådant rum är förvisso att det är rymligt och exklusivt, men det saknas en personlig touch som inte låter sig finna plats i en allt för strikt inramning. Genom att välja handtag och andra detaljer kan man påverka helhetsbilden och faktiskt ha möjlighet att göra det sterila till hemtrevligt. Står man i valet av köksinredning och har tänkt byta ut hela interiören, kan man ta ut svängarna ännu mer. Att inkludera färger börjar sakta komma tillbaks som ett sätt att göra hemmet mer personligt. Det betyder inte att man nödvändigtvis skall täcka rummet i pastell, men att våga inkludera lite mer färg i luckor och bänkar kan tillföra ytterligare till ett kök.

Rätt mått på handtag

Alla som bytt handtag på luckor och köksskåp har nog upptäckt att det finns vissa mått som är standard för handtag. Håller man sig till några av de vanligaste måtten kan man ha stor valfrihet när det väntas ett byte. Det finns inte en standard utan flera. Dessa är i Sverige avstånd mellan hålen om 96, 128, 160 samt 192mm.

Naturligtvis finns handtag i andra mått, och vissa är tillverkade för att kunna täcka befintliga borrhål om man vill ha större avstånd. En utmaning är om man går från handtag till knoppar. Detta innebär att man kommer att få ett synligt borrhål som behöver döljas genom att fylla i samt måla. Det är inte alltid man kan nå ett perfekt resultat, varför många håller sig till handtag om de väl har det från början. Att byta från knoppar till handtag är ofta betydligt enklare!

För att kunna ta del av så många handtag som möjligt innan man bestämmer sig, är det vanligt att studera utbudet i diverse webbutiker. Frontapply.se har ett rikt sortiment handtag för kök och badrum. I och med att man kan beställa snabbt och med korta leveranstider, är det ett bra sätt för den som vill förnya.