Hemlarm – fria väktarutryckningar eller inte?

Hemlarm – fria väktarutryckningar eller inte?

Många larmbolag skyltar gärna med att fria väktarutryckningar ingår i deras hemlarm. Ingen tvivlar nog på att det är en bra sak – men är det värt kostnaden?

Vad kostar det när fria väktarutryckningar ingår och inte ingår?

Det varierar naturligtvis. De flesta larmbolag tycks erbjuda fria utryckningar för den som köper ett abonnemang på hemlarm. Men, det innebär givetvis en högre månadskostnad. Ett stort svenskt larmbolag tar 1 000 kronor för en utryckning – om det är ett falsklarm. Är det ett skarpt läge innebär det inte några extra kostnader för kunden.

Andra har en given månadskostnad med alternativet att köpa till fria utryckningar. Det brukar i sådana fall handla om ett par tiotals kronor i månaden. Inte särskilt mycket, alltså. En väktarutryckning kan annars kosta omkring tusenlappen. Ett par tiotals kronor i månaden kan ses som en slags försäkring – och det tar flera år innan man kommer upp i kostnaden för en vanlig utryckning.

Extra trygghet med ditt hemlarm

Fria utryckningar tillsammans med ditt hemlarm behöver alltså inte kosta särskilt mycket mer – men över tid, så blir det en ansenlig summa. Samtidigt; smakar det, så kostar det. Många upplever att fria väktarutryckningar är en trygghet värd att betala för, i synnerhet när det inte handlar om så mycket större summor i månaden.

Visst skulle det också kunna vara avgörande i vissa situationer. Är man lite osäker kring hur allvarlig en situation är, är det lätt att tveka innan man ringer en väktare och får en dyr räkning. Det här behöver man knappast oroa sig för när fria väktarutryckningar ingår.

Väktarens uppgifter

En väktares uppgift är inte bara att skrämma iväg ovälkomna gäster. Andra uppgifter är till exempel:

  • Att bistå polisen med signalement, vilket ökar chanserna för att gärningsmannen fångas och får sitt straff.
  • Att kontakta polis och berätta om gärningsmannens flyktväg.
  • Att säkra hemmet – till exempel genom att skyddstäcka en uppbruten dörr eller ett sönderslaget fönster.

Andra faktorer att ta hänsyn till när du väljer hemlarm

Fria väktarutryckningar är bara en av faktorerna som spelar in när du väljer hemlarm. Även följande bör tas i åtanke:

  • Larmbolaget i fråga och dess omdömen och recensioner.
  • Totala kostnaden för allting som ingår och hur priset står sig mot konkurrenterna.
  • Hur lätt det är att installera.