Cykelkläder för olika typer av väder

Det finns ingen uppsättning cykelkläder som gör sig bra i alla väder, utan alla har sina egna personliga preferenser. Dessa baseras på åkstil, oavsett om du pendlar till jobbet eller tävlar, hur fast du cyklar, hur varm eller kall du blir o.s.v. Vi är alla olika, men det finns vissa tekniska plagg att tillgå som kan göra cyklingen till en njutning oavsett väder.

Om du till exempel är uppe med tuppen kan dina cykelturer börja när luften fortfarande är lite kylig, vilket gör att du behöver pälsa på dig lite mer. Om du ska vara ute och cykla under en längre tid, kanske under större delen av dagen, kommer temperaturen dock att stiga och du kommer bli för varm. Du behöver därför mångsidiga cykelkläder som gör det möjligt för dig att reglera din kroppstemperatur. Detta är särskilt viktigt på till exempel våren, som ju är en väldigt ombytlig årstid. När temperaturen varierar med mer än 10 grader under en dag kan det vara en utmaning att välja rätt cykelkläder.

Vilka cykelkläder bör jag bära?

Lager är ett modeord som ofta dyker upp i artiklar om cykelkläder, men det är aldrig så viktigt som på vårkanten och hösten. I takt med att din temperatur ökar när du cyklar, på grund av att temperaturen i luften ökar, vill du kunna skala av dig de yttre lagren gradvis för att bibehålla en lagom kroppstemperatur. Arm- och knävärmare, tunna jackor och andra cykelkläder är perfekta att bära över cykelshorts och cykeltröjor. Du kan bära dem när du behöver dem och stoppa undan dem i en ficka på din tröja när du inte längre är i behov av dem.

Hur många plagg du behöver bära beror dels på vilken typ av cyklist du är. Om du tävlar och cyklar ganska hårt behöver du bära färre lager cykelkläder för att inte bli för svettig. Om du cyklar främst på fritiden och ofta har en lägre hastighet, kan du bära tjockare och varmare lager. Om du pendlar till jobbet på din cykel kan du utsättas för mer kyla på vägen dit än på vägen hem, och måste då anpassa dig utifrån dessa förutsättningar.