Bästa gummistövlarna för barnen

Testfakta är en webbportal som presenterar tester av en rad olika produkter. Det kan vara allt från myggmedel och diskmaskiner till tofflor och gummistövlar. När de testade gummistövlar för barn visade det sig att över hälften av de testade stövlarna inte klarade av att hålla tätt efter simulerade ålderslitage. Samtidigt fanns det riktigt bra modeller som gavs riktigt bra betyg.

Det som bland annat testades var:

Tillgängligt storleksintervall
Hur många kan köpa denna stövel? En bra punkt som många gånger inte finns med i tester av skor m.m.

Skafthöjd
Med lågt skaft är risken att vattnet söker sig ner i stöveln uppifrån. Då spelar det inte roll hur täta och rejäla stövlar man har. En allt för låg skafthöjd gav därmed lägre betyg.

Vikt
Vikt spelar roll både för vuxna och för barn. Men allra mest för barn. Det blir lätt klumpigt för barnen om stövlarna väger för mycket. Testet visade att det fanns stora skillnader. Den lättaste vägde 160gram medan den tyngsta hela 441gram. I detta fall gav alltså lätta stövlar en viss fördel.

Reflex
Reflex är mycket bra att ha på stövlarna. Precis som att man bör ha på jacka och överdragsbyxor. En fördel är om den sitter på hälen eftersom många drar över regnkläderna över stöveln och därmed täcker reflexerna som sitter för högt.

Hur påverkas stöveln av åldring
Genom att simulera hur en stövel påverkas av ålder och användning kan man se dess kvalité i längden. Här skiljde det sig ganska mycket. Allt från ”inga sprickor” till ”tydliga sprickor”

Materialet vattentäthet
Här mäts själva materialet och hur det står emot vatten.

Stöd åt foten
För barn är det extra viktigt att ha en stövel som ger ett visst stöd åt foten. Även här skiljde det ganska mycket med toppbetyg på 5 likväl som betydligt sämre betyg på 2,5.

Vinnare

Vinnare var Crocs Handle It Rain Boot. Stöveln fick 4,6 av 5 poäng. Hållbarheten och tätheten fick utmärkta resultat och även gällande stöd åt foten.