Varför får man pengar genom Cashbacksidor?

Det finns flera vägar att gå för att aldrig betala fullt pris på de produkter som köps online. En av dessa vägar är att använda sig av en Cashbacksida. Det är en webbplats som har en lång lista med E-butiker som det går att få bonus på. Genom att vara inloggad på Cashbacksidan och därefter klicka på länken till den valda E-butiken och sedan genomföra köp fås en viss bonus. Det kan exempelvis vara en fast summa på 20kr per köp likväl som 5% på hela köpet.

Varför Bonus?

De som driver Cashbacksidor arbetar med något som heter affiliate. Det betyder att detta företag skapar samarbeten med mängder av E-butiker gällande att de ska få en viss ersättning för trafik som de skapar till denna E-butik. Som ett exempel kanske de får 10% på alla köp som sker på E-butiken. För butiken är det positivt då det blir en mycket effektiv marknadsföring. Konsumenten kommer hellre att handla hos butiken, än hos någon av dess konkurrenter, om det går att få rabatt via Cashbacksidan. Därmed blir detta en marknadsföringskanal för butiken. Samtidigt ska tilläggas att butiken enbart betalar ut pengar i det fall som kunden verkligen köper något. Därmed blir det även en riskfri marknadsföring.

 
I detta fall får alltså Cashbacksidan 10% av köpet i det fall som en medlem klickar på länken till detta företag och sedan genomför ett köp. För att premiera medlemmarna att gå denna väg ges en bonus. Exempelvis finns det företag som ger 5% till konsumenten. I detta fall (förutsatt att Cashbacksidan får 10% av butiken) delar de alltså på provisionen.

 
Medlemmen blir nöjd eftersom friluftsprodukterna blir billigare. Ebutiken blir nöjda eftersom de får en effektiv provisionsbaserad marknadsföring. Cashbackföretag blir nöjda eftersom de tjänar pengar på alla köp som medlemmarna gör.