Inredningstrender

Innan du ger dig i kast med att inreda hemmet kan det finnas en rad frågor att ställa sig. Det finns ett flertal inredningsstilar som man kan anamma för att få hemmet just som man skulle vilja. För många är det fråga om att hitta ”sin stil” och att sedan utgå från detta tema i hemma bostaden. Andra föredrar att inreda rummen olika för att på så vis kunna välja ut det rum som bäst stämmer överens med ens humör för tillfället. Ytterligare några har en exakt bild över hur varje rum skall se ut för att det skall kännas hemma. Kanske är det ett lantligt kök som för tankarna till barndomen, en retro-balkong som påminner om tiden i korridor och ett lyxigt vardagsrum var man kan luta sig tillbaks när dagen blir kväll och man skall varva ner med de sina.

Bohemisk stil

Vill man ha det som brukar sammanfattas som ”bohemisk stil” är det viktigt att få med grundkänslan. Att inreda på detta sätt innebär ofta en blandning av gammalt och nytt. En av motsatserna till denna inredningsstil är högblanka luckor, glasskivor och krom. Istället är det sliten färg, porslinsknoppar, udda stolar och emaljföremål som dominerar. Det man kunnat läsa om under titeln ”shabby chic” är just detta. En personlig och historie-betonad inredning där man trivs och kan känna sig som hemma. Det är inte ovanligt att man hittar detaljer som för tankarna till södern eller Mexico. Mattor som används är inte alltid handknutna orientmattor utan oftare trasmattor eller vävda alternativ i murriga färger. Inredningen är i övrigt ofta relativt ljus.

Den som istället är ute efter en modernare stil kan fokusera på krom, rostfritt och blankare material. Det finns en utmaning i att ha en modern inredningsstil i och med den tydliga risken för kladdiga fingeravtryck. I synnerhet om man har barn hemma. Bland ytor och polerade dörrar kan man lätt behöva springa med trasan för att hålla det rent och snyggt. Dock kan de flesta vara eniga om att man får en ny-städad och fräsch känsla i ett modernare inrett hushåll.